We are sailing…….

Sedan vi vinkat av ungdomarna i slutet av juli har vi verkligen använt båten som segelbåt, här har det seglats!

Vi har i sakta mak förflyttat oss i 1-2 knop och vi har susat fram i 9-10 knop allt beroende på vinden. Vi har seglat på en behaglig slör och vi har kämpat med en kryss allt beroende på vinden. Så nu börjar man känna sig som en riktig saltstänkt sjöbuse.

När man ligger och väntar på att vinden skall puffa fart på båten så har man inte så stor manöverförmåga och det ska ju egentligen inte behövas. Motorbåtar skall väja för seglande båtar. Men ibland undrar man hur motorbåtsägare tänker. I två fall har stora båtschabrak på 30-35 meter susat förbi oss i säkert 25-30 knop, den ena av båtarna så nära att jag hade nog nuddat båten om jag sträckt ut handen. Båda motorbåtarna rev upp enorma svallvågor och vi som då hade en fart på ca 2 knop hade väldigt svårt att hinna vrida upp båten mot vågorna. Det blev väldigt gungigt ett tag. Jag och Jonas svor ikapp över hänsynslösa motorbåtar.

Vi har besökt en massa olika ställen i Aten-området och när vi fick ett väderfönster passade vi på att gå ut till Kykladerna (där bl a Mykonos, Naxos, Paros osv ligger) Vi gjorde en liten ö-hoppning med början på Kea sedan Siros och nu Mykonos.

På Kea blev det en vik på sydvästra sidan, Ormos Kavia. Här såg vi två nya typer av hus, dels hus som var byggda som kopior av Grekiska vindmöllor

_20120802_069-

och dels hus byggda i natursten, vilket gör att de smälter in i den solbrända omgivningen. Vanligast är annars att husen är vita med blåa detaljer, eller i någon pastellfärg.

_20120802_072-

Här var det full fart på badandet och vattenskidåkandet. Ett populärt ställe att bada på var från klipporna då man fick ett hopp på 5-10 meter.

_20120802_076-

Nåväl, vi hade ett väderfönster att passa och ca 50 sjömil kvar till Mykonos. Vi hade tänkt att stanna till på Siros/Syros påvägen, så det blev bara en natt här.

På Syros stannade vi i Finikas, en liten by som var ganska långsträckt, och kändes ganska öde. Mest rörelse var det i hamnen när vi kom med dingen samtidigt som ett gäng greker skulle ut och dyka eller om de kom tillbaka från en dyktflykt. Svårt att avgöra vilket. För en del tog av sig våtdräkterna och en del tog på sig dem.

Syros-Finikas_20120803_093-

 

Mykonos har varit ett av våra mål, jag för att uppleva gamla minnen och för att få en för mig grekisk aperitif; Ouzou och träkolsgrillade bläckfiskarmar kryddade med lite vinäger. Himmelskt gott. Men tyvärr får jag leva på minnen, ingen bar/Ouzeria serverade detta längre. Snyft.

I 4 dagar har vi legat för ankare i en Ornos Bay på södra Mykonos och väntat på lite mindre vind. Ornos Bay och Korfos Bay är två kompis bukter. Då den förhärskande vindriktningen är nordlig så kan man bara ankra i Korfus Bay vid sydliga vindar och i Ornos bara vid nordliga vindar. På landtungan mellan vikarna finns byn Ornos och det tar max 5 minuter att gå mellan vikarna. Surfare av alla de sorter håller till i Korfos Bay, mycket vind och härliga vågor medan badarna och solbadarna ligger i lä på stranden vid Ornos. Här hittade vi även den fräschaste fiskbutiken på väldigt länge! Vi fick tag på både scampi och god fisk att grilla.

Mykonos-Ornos_20120805_103-
Ornos med alla solstolar

Mykonos-Ornos_20120805_104-

Husen mellan Ornos och Korfos

Mykonos-Ornos_20120805_116-
Korfos med några kite-surfare

 

Värmen har gett med sig lite. Den senaste veckan har vi “bara” haft mellan 33 och 29 gr i luften. Att det dessutom har blåst 12-15 m/s dagligen har gjort att det känts betydligt svalare. Man har inte ens haft lust att bada!

 

Själva Mykonos stad får man blandade känslor för. Otroligt charmig med sina gamla väl underhållna hus som ligger längs vindlande smala gränder och gator som rätt som det är öppnar upp sig i ett litet torg.

Mykonos_20120808_147-

Det sägs att det finns 365 kyrkor i Mykonos stad, många såg vi och denna var lite udda och kändes väldigt mycket äldre än de andra.

Mykonos_20120808_148-

Men även otroligt ocharmigt oxå, allt är inriktat på turism. Vykort och krimskrams blandat med genuint hantverk. Massvis med restauranger. Vi hittade en på ett charmigt litet torg och blev serverade en underbar Mixed Grilled Fish tallrik.

Mykonos_20120808_153- Mixed grilled fish

Mykonos berömda pelikan såg vi dock bara på vykort och i broderad form på kuddöverdrag.

Vi ligger i den nya marinan och där delar vi hamn med en massa gigantiska krysningsfartyg och en bogserbåt som ibland får hjälpa dem att lägga till.

Mykonos_20120808_142- Mykonos_20120808_168-

Nu sänker sig solen i väster .

Mykonos_20120808_165-

och vi tar bussen tillbaka till hamnen för att krypa till kojs

Annons

2 kommentarer

  1. Kan också bekräfta att nattlivet här är något helt annat! //Peder, S/Y Refanette

  2. Det gläder oss, och vi har väl misstänkt att det var så. :).

    Hälsningar Ann-Sofie Svanberg

    Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s