Korintkanalen

Sedan långt före Kristus har den 6 km breda landtungan mellan Peloponessos och fastlandet varit en nagel i ögat på sjöfararna. Att behöva gå hela den långa vägen runt Peloponessos och utsätta sig för vädrets och vindarnas makter mer eller mindre i onödan.

Den förste som hade planer på att fixa en kanal här var Periander på 700 talet före Kristus. Men planerna övergavs och istället byggde man en stensatt väg där man med hjälp av stockar och fett drog skeppen över landtungan. Kan inte ha varit speciellt lätt då högsta punkten här ligger på nästan 90 meter. Man kan fortfarande se spår efter denna stenbelagda väg vid sidan av kanalen. Men då får man färdas per fot och inte per båt.

Sedan dess har många haft planer på att gräva kanalen, men inte förrän på slutet av 1800-talet blev bygget av. Ett franskt bolag, som hade varit involverat i bygget av Suez-kanalen fick jobbet och 1893 stod den klar. Kanalen är 21 meter bred och ca 6 km lång. Bergssidorna är på upp till 87 m. Man känner sig väldigt liten när man seglar igenom. Det är inte gratis att gå Korint kanalen, det sägs att det är världens dyrast kanal räknat per meter.

Snö på kreta

Men det var en upplevelse att segla igenom denna kanal.

I varje ände av kanalen finns det sänk-broar för att bilarna skall kunna komma över. Det innebär att när en båt skall passeras sänks brodelen som går över vattnet ner i vattnet till 8 m djup, och sedan hissas den upp igen när båten har passerat.  Fantastiskt att konstruktionen håller och inte fullständigt kärvar ihop pga saltvattnet.

Snö på kretaSnö på kreta

Klippan som kanalen är grävd/sprängd igenom är av kalksten, och den vittrar och bildar fantastiska mönster och ger vattnet en underbar turkos färg.

Snö på kreta Snö på kreta

Snö på kreta

När vi kom fram på andra sidan fortsatte vi in några timmar till innan vi droppade ankaret på Nisos Aigina. Nu har vi ca 40 sjömil kvar till Porto Rafti där vi skall hämta upp son och kompis om några dagar. Det hinner vi utan problem!

Vädret? Jo tack, det är varmt så det räcker och blir över, sedan midsommar har vi inte haft under 30 grader snarare uppemot 40 grader. Så man är inte alltför energisk med utflykter eller annat. Man badar så ofta man kan.

Annons

3 kommentarer

  1. Bada i havet här hemma nu? – Den tanken faller mig inte in när vattentempen ligger på 17 grader. (+ iochförsig)

  2. Jag är avundsjuk på er. Passera Korintkanalen var en dröm jag hade. Tyvärr är det försent nu!

  3. Intressant fantastisk kanal, sänkbroar hade jag inte hört talas om. Fast jag föredrar nog broar som håller sig ovan vattnet.När man tittar på kartan så förstår man att de gärna ville ha en kanal. Kram till er båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s