Livflotten är nyservad

Livflotten måste packas om vart tredje år så det var dags nu. Sagt och gjort, livflotten plockades fram från sin förvaring och släpades till bilen. Rackarns tung är den. Tur att varvet har tänkt på det och sett till att det finns en enkel lyftanordning så att man orkar få upp flotten.

När man köper en livflotte är det lite att köpa grisen i säcken, man får ju inte se det man köper. Bara något som påstås vara likadan. Men nu fick vi vara med och se hur den ser ut och hur allt funkar och vad som finns medpackat.

IMAG0053 IMAG0054 IMAG0056

Livflotten är anpassad för 8 personer, dvs så många som båten är registrerad för. Så om nu olyckan skulle vara framme har vi gott om plats, jag o Jonas.

Flotten är av en självrätande typ, vilket innebär att den vänder sig rätt om den skulle slå runt. På under sidan finns det 4 st “påsar” som automatiskt fylls med vatten, och fungerar som kölar.

Det finns en massa praktiska saker i flotten:
– 2 st små paddlar
– 1 st kastlina
– 1 st kniv, för att kunna skära loss flotten från båten
– 1 påse innehållande 4 liter vatten, nödljus, sjösjukepiller, ficklampa, extra lampa och extra batterier, lagnings grejer ifall man får ett hål i flotten. Plaståsar

IMAG0057

Detta är en liten finurlig grej. Bakom den svarta trekanten finns det ett litet hål som på insidan av duken blir ett rör som man fäster plastpåsar vid. De långa “benen” gör att regnvattnet rinner ner i den svarta trekanten och vidare ner i plastpåsen på insidan. Vips har man mer vatten.

IMAG0055

Till och med innebelysning! Lampan på taket blinkar för att synas bättre.

Vad som inte finns är mat och filtar så det måste vi packa ner i en sk Grab-bag. Dvs en färdigpackad väska som förvaras lättåtkomligt så att det bara är att grabba den när man rusar till livflotten. Där kommer även att finnas vår handburna VHF, en solcellsladdare till batteriet, en EPIRB (nödsändare som sänder vår position) några böcker, fiskelina och krok.

Men vad i hela friden packar man ned för mat? Det måste ju vara mat som inte behöver tillagas och som inte kräver vatten för att bli ätbar.
Det blir till att hitta goda konserver (där ingår inte Ravioli  🙂 ).

Livflotte är ett nödvändigt ont, och är nog den pryl som kostar mest och den som man vill använda minst……..

Annons

6 kommentarer

 1. Åtta personer! Å några böcker. Jo jag tackar ja 🙂

  Som ”mat” har jag lagt ner druvsocker, snickers å någon tub mjukost. Har förhoppningar att med Epirben inte sitta all för länge i vår snikmodell. Dyrmodellen försvann ju tråkigt nog.

 2. något att tända eld med skulle jag nog skaffa. sedan packa ner en stor kittel att koka i om jag hamnade på en öde ö. man kan ju packa mycket i den. har ni en tryckkokare med kan ni allt efter resans gång konservera nya rätter så det alltid finns att ta med. matiga soppor/grytor skulle jag nog ta med ganska mycket vätska i också.
  cia på adastra (ja, eller under då)

 3. Hej och tack för senast!
  Läsning om er livflotte ger flashbacks. Har själv gjort flottövning och hoppat i Landskrona hamn. Tur jag hade överlevnadsdräkt och flytetyg, för jag flöt upp som skjuten ur en kanon och hann inte väta mig särskilt mycket i det skitiga vattnet. Inga kallsupar alltså.

  Hälsar
  Spionvandraren Lena

 4. Har nyss hört att de knivar som följer med för att skära av linan ofta inte fungerar för uppgiften. Flotten dras helt enkelt med till havets botten när flotten segelbåt sjunker. Skaffa extra såna, helst långa det går att skära långa skär med…

 5. Kniven som finns ombord är helt OK. Jag testade den 🙂 Den hade t.o.m en tandad del så att man kan använda den till att stycka fisken man fångar.

 6. Klart ni har en tuff Rambokniv från åttitalet i grab-bagen? En sådan där man kunde köpa på teknikmagasinet med signalspegel, kompass i toppen på handtaget och tändstickor inne i skaftet. Just i en livflotte är väl ända gången men skulle sakna en sådan… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s