Vinter! På riktigt

Jösses vilken vinter vi har fått i år. Den första veckan hade vi runt –10 grader. Längre norrut låg temperaturen på –40 eller kallare. Den sista veckan har vi fått det lite varmare, det har legat omkring 1-2 minusgrader och väldigt svaga vindar från ost eller nordost.

Men nu hotar vädergubbarna med en vindkantring till sydväst, det betyder att vi kanske får det varmare och att isen ger med sig.

Isen är lite stökig. I och med att skrovet är varmt så har vi några cm öppet vatten runt båten. När det så kommer en vindby så studsar vi mellan iskanterna och det känns inte riktigt bra. Jonas hugger därför upp isen ca en halvmeter runt båten. Det är ett riktigt tungt jobb, isen är ju ca 10 cm tjock och ishuggningen måste upprepas var 24:e timme ungefär.

DSC_0234 DSC_0237DSC_0239

Annons