Kräftans vänkrets

Inte att förväxla med Kräftans Vändkrets:
Kräftans vändkrets är ett annat namn för norra vändkretsen det vill säga den nordligaste latitud som någon gång under året (sommarsolståndet) får uppleva att solen står i zenit. Vändkretsen ligger på 23 grader 26 minuter 22 sekunder nordlig bredd.

Vändkretsen fick sitt namn vid den tid då solen befann sig i stjärnbilden Kräftan vid sommarsolståndet. Nuförtiden befinner sig solen i stjärnbilden Oxen vid samma tidpunkt.

Läget för vändkretsen är inte fast, utan varierar på grund av jordens axellutning.

Så har snart även augusti lidit mot sitt slut. Sommaren kämpar med näbbar och klor för att hålla sig fast, men hösten närmar sig. Idag fick jag ta på mig fleecetröjan när jag satt och läste i sittbrunnen.

Augusti går i kräftans tecken, en av våra traditioner som vi har svårt att göra oss av med är att koka kräftor och att sedan inmundiga dessa röda delikatesser i goda vänners lag. Självklart så kokar vi kräftorna ombord, det var många längtansfulla blickar mot vår sittbrunn när de kände doften. Tysken som låg bredvid oss fotograferade våra hinkar som hängde längs långsidan av båten för att svalna av.

Vi har haft många gäster ombord det roligast var när vi kunde fira Farmor Britts 86-års dag ombord. Gäster var, förutom Britt, Frans-Gösta och Ulla, Philip och Emma också jag o Jonas.

Det har även varit en del båtpyssel (som vanligt). Jollen hade fått lite stryk uppe i Bohuslän av alla stenar så Jonas o Philip tillbringade en dag med att fixa till detta med hjälp av gelcoatspackel och epoxy. Vi har även fått vår Jolleslip färdig. Jolleslip? Va? Jo det är en anordning som vi fäster ovanför fönstret i akterkabinen och som ligger längs aktern och ned i vattnet. Ställning är försedd med hjul som sitter i V-formation. Detta gör att vi mycket enkelt kan sjösätta jollen genom att låta den åka kana längs anordningen (slipen) ner i vattnet. När jollen ska upp fäster vi en tamp i jollen och andra änden lägger vi runt el-winschen och drar snabbt och enkelt upp jollen på akterruff taket igen.

Näst sista helgen i Augusti var det kräftskiva på Gullholmen utanför Orust i Bohuslän. Det var väldans bra timing efter som Philip ändå skulle upp då skolan började igen.

Jonas fick tyvärr stanna hemma och montera en kylanläggning till den ena av våra kyl/frysar som gått sönder. Vi har länge pratat om att ändra från luftkylning till vattenkylning, men att byta ut något som fungerar har tagit emot. Så nu när kyl/frysen inte ville vara med längre passade vi på att byta. Jonas och Miro slet hela helgen med att dra slangar och byta kylelement, montera vattenpump, isolera och fixa. Det blev jättebra. Tystare och drar mindre el. Vi sänkte elförbrukningen med 2 A.

Annons