Impellrar

Så har halva semestern gått. Vad mycket vi har hunnit med!

Torsdags eftermiddagen tillbringade Jonas i motorrummet med att byta impeller på både motorn och dieselgeneratorn. Tack vare att en manet hade letat sig in i kylvatten intaget. Jättekul, fast tur att det inte var något allvarligare.

I fredags fyllde Philip 18 år, och firades med tårta och paket och kalas på kvällen för sina kompisar. På förmiddagen hjälptes Jonas och Philip åt med att demontera bogpropellern för att få loss några 10-tal meter fiskeline och för att byta olja. Bogis fick arbeta lite mycket i onsdags kväll och el-motorn blev ganska så överhettad så Jonas misstänkte att oljan var kass och att något hade fastnat i propellern. Tänk så rätt han hade.

Strax efter lunch tog 7 av Philips klasskompisar i 2 motorbåtar sig ut till Rammen för att sola och bada och fira Philip. Jag och Jonas grillade hamburgare och fixade tårta och hade trevligt tillsammans med ungdomarna. Himla kul att man fick vara med.

Lördag kastade vi efter lite strul loss från Rammen och seglade vidare till Lysekil. Vi behövde fylla på matförråden lite grand och införskaffa bergskilar så att det blir lättare att lägga till i naturhamnar.
Vi lyckades med konststycket att få reservera en plats i Lysekil. Det blåste och regnade ganska ordentligt alla 4 timmarna det tog att segla dit. vid 20-tiden fick vi en gratis konsert med Sven-Ingvars. Dvs de spelade ca 100 m från båten, vi såg inte scenen men musiken hördes alldeles perfekt. vi fick betala 320 kr + 40 kr för el, så det blir bara 1 natt.

Söndag fortsatte vi norrut till Hovenäset för att hälsa på goda vänner Bengt och Louise som byggt ett sommarhus där. Vilket ställe! Precis vid havet och med egen brygga. Så skulle jag kunna tänka mig att bo i framtiden. Med bilens hjälp åkte vi till Smögen och turistade, himla tur att vi har för stor båt för att ligga där….. Ungdomar i egen eller lånad båt tar med sig gigantiska högtalare som de lägger på rufftaket och vrider på full volym. Båten fungerar ju då som resonanslåda så det blir mycket ljud. Hade väl kanske varit OK om det spelat samma sak, men tre båtar bredvid varandra med olika musik på högsta möjliga volym. Nej det är inget för oss.

Så var det måndag morgon och när vi sticker upp huvudet från kajutan, ser vi att det kommit en båt till till Bengt och Louise. Det är S/Y Christina från Råå som angör sin första svenska hamn på 4 eller 5 år. De kom alltså hem från sin jorden runt segling idag. Så det blev ju då champagne på verandan.

Sedan kastade vi loss och gick för motor i ca 2 timmar till Grundsund där vi tänkte få nytt läder, älgläder, på vår ratt. Det finns ett litet lädermakeri här som fixar sånt medan man väntar i princip. Det var bara att plocka loss ratten och komma upp med den. Hmm “bara plocka loss ratten” var det. Jonas fixade och donade och vad han sa passar inte riktigt i skrift. Men inte fick vi loss ratten inte. Så det blir till att kontakta Amel och fråga hur man gör, så får vi åka upp med ratten separat istället. Mycket irriterande!

Grundsund är en söt liten fiskehamn. Med ont om plats. Den enda platsen var utanpå en stor fisketrålare med väldigt höga fribord så vi får klättra upp för sidan på trålaren och över deras reling innan vi är ombord och kan komma iland. Spännande. Fast mest spännande tyckte nog Chip att det var. Upp var ingen konst, men ner! Då såg han ju hur högt det var. Men med lite lock och plock så vågade han sig över kanten och ner i husses famn.

När vi skulle starta el-verket, eftersom vi inte når landströmmen, gick impellern i bitar igen! Så när detta väl är fixat skall det grillas fläskkarrée och sedan blir det nog en film.

Annons