December

December gick som vanligt i ett rysligt tempo. Massor att göra och inget hinner man med.
Fast jag ska inte klaga. Julen i år var inte så stressig som den brukar vara, kanske för att det inte var så mycket att fixa med på båten och att jag inte hade en massa måsten, som jag tyckte att jag hade när vi bodde i villan.
Julpyntningen på båten var klar på ca 10 minuter, max. Då var adventsljusstaken fixad, “gran”-girlang uppsatt och julblomman inköpt (fast nästa år ska jag nog ha två).

Båda pojkarna kom hem över julen. Härligt med fullfart hela tiden, telefoner som ringer, kompisar som hälsar på. Precis som på gamla tiden.

Julen tillbringades hos släkten i Småland. Att ha jul på båten, tillsammans med släkten blev för stökigt. Den färdig saltade skinkan hade jag med mig och den fick åka in i ugnen över natten till den 23:e. Ugnen behövdes till andra saker på lillejulafton. Det var egentligen väldigt smart. Undrar varför jag inte tänkt på det tidigare, så hade man sluppit sitta uppe halva natten och vakta julskinkan. Nu var den klar lagom till frukost.

På Annandagen packade vi ihop oss och vinkade hejdå för att åka till övriga släkten fira lite jul även med dem.
Viktors flyg tillbaka till Nya Zeeland går redan kl 0715 dagen efter så vi fortsatte hem till båten redan på kvällen.

Även Philip lämnade oss för några dagar, han skulle till Lysestrand på en arbetshelg. Dan före nyårsafton kom han och flickvännen hit för att fira nyår med oss och i Köpenhamn.

Nyårsafton förlöpte lugnt och sansat. Ungdomarna lämnade oss efter middagen för att åka till Rådhusplatsen i Köpenhamn. Men det gjorde inget. Det är ganska mysigt att vara på tu man hand också.
Tolvslaget var helt fantastiskt. Vi hade fyrverkerier i alla vädersträck. Man visste inte var man skulle titta, stod mest o snurrade runt som den värsta karusell.
Att vara på båten under nyårssmällandet var jättebra för Chip. Han hörde visserligen smällarna men såg inget. Vilket gjorde att han mådde mycket bättre än han gjort många år. Låg visserligen och tryckte under salongsbordet, men var inte skräckslagen som han varit tidigare.

Hur har det då varit att bo på båten så här långt? Helt OK, inga som helst problem mer än att torka tvätten. Vi har det varmt och gott, dieselvärmaren ser till att det inte blir under 18 grader. Vi kan ha det varmare men det behövs inte än.
Vi har haft lite strul med kondens, som gjort att vi fått mögelfläckar på en del kläder som hängt emot skrovsidan men lite svinn får man räkna med. Nu har vi lärt oss att se till att det kan ventilera bättre. Dvs kläderna får inte hänga så tätt i garderoben.

Vi införskaffade en sk POD-värmare som vi har i sittbrunnen. Den drivs med lampolja och gör att vi får ett behagligt klimat i sittbrunnen. Värmaren har ett tippskydd, som gör att lågan släcks vid minsta stöt. Mycket bra ur säkerhetssynpunkt. En annan säkerhetsdetalj är att sidorna är helt kalla. All värme koncentreras uppåt. Den är till och med utformad så att man kan ställa en gryta ovanpå för att koka t.ex vatten.
POD värmaren gör även så att vi kan hänga tvätten i sittbrunnen och blir på så sätt inte så väderberoende. Värmaren är aldrig igång när vi inte är ombord.

Annons