FBK-Gilleleje-Kyrkbacken-FBK

Fredag morgon och vi har tagit ledigt från jobbet för att få en lång helg med Erik och Charlie. Vi skall ut och segla och målet är Gilleleje.
Vi har bestämt avgång till 07.00 vilket innebär att besättningen mönstrar på 0630. Frukost intogs i höjd med Höllvikens Rev.
Vädret är lite grått och vind S-SV 6-10 m/s. Det innebär att vi får en halvvind från hamnen och fram till bron och när vi rundar bron på den danska sidan blir det istället en slör. Som vanligt var det ordentligt gropigt och gungigt i höjd med Lillgrund (vindkraftverken) men det varar bara i ca 30 min så det gör inte så mycket.När vi kom upp till Helsingör-Helsingborg kommer naturligtvis alla färjor på en gång. Så det blev lite spännande ett tag.

Charlie tyckte vi var lite taskiga som inte väckte henne när det blev lite spännande, men hon sov så gott i förpiken, med väskorna till huvudkudde. När väl denna pärs var avklarad, serverades det lunch vilket var efterlängtat. otroligt vad hungrig man blir av att inte göra någonting……

Resan till Gilleleje beräknas ta ca 7 timmar. Dvs vi kommer att vara framme ca kl 15. Den vanliga gästhamnen vid fiskerestaurangerna var stängd till förmån för fiskebåtarna, så vi lade oss longsides på bryggnocken längst in i småbåtshamnen, alltså på vår vanliga plats.
Gilleleje är en härlig hamn, fullt med liv och rörelse tack vare varvet och alla fiskebåtar i alla storlekar. Det var ett myller av fiskeflaggor och master och i bakgrunden båtar uppe på slipen.

Sedan blev det en promenad till fiskaffären för att inhandla hummer till kvällens middag. Krondill var inhandlad hemma. Passade på att köpa några havskräftor som blir till förrätt lördag.
Mums vilken middag det blev.

Lördag 5/9
Vi sov så länge vi ville, och naturligtvis vaknar man tidigt. Men det är så gott att få somna om utan dåligt samvete. Meteorologerna har hotat med regn ända fram till lunch och när man då hör regnet mot rufftaket, behöver man inte skynda sig.

Jonas tog morgonpromenaden med Chip och passade på att fixa morgonfrallor. Jag diskade och fixade övrig frukost medan han var iväg. Erik o Charlie vaknade lagom som frukosten var klar.

Meteorologerna hade fel! Regnet slutade redan vid 10-tiden, så vi beslöt oss för att lämna Gilleleje och gå till Ven och Kyrkbacken.
Vinden var 5-8 m/s och SV dvs vi fick en bidevind fram till Helsingör då vi fick den rakt i nosen, varför vi startade motorn istället och puttrade vidare till Ven. Vi var framme kl 15.00 det tog ca 4 timmar. Det var inte speciellt många båtar i hamnen så vi hade gott om plats. Ligger med ankaret i och aktern mot den norra piren.

Charlie o Erik tog Chip på en långpromenad. Jonas stannar hemma och vilar sin hälsena och jag vilar min vrist som jag stukade till igår.

Kvällen avslutades med bildvisning efter en middag med god mat och gott vin.

Söndag 6 sept
Regnet droppade på rufftaket även denna morgon, men vinden var tyst. En trots allt ganska mysig morgon, där frukosten som vanligt intogs i sittbrunnen. Klädsel: Shorts o t-tröja, det var ganska varmt.
Vi lämnade Kyrkbacken 11 och tuffar för motor ner längs den svenska sidan av sundet för att gå under bron för att komma hem igen.
Alla är lite skönt avslagna, det tar på krafterna att vara ute på sjön i flera dagar.

Vinden lyser med sin frånvaro idag så det blir motorgång hela vägen hem.

Framme i Falsterbokanalen 16.30, precis samtidigt som banankakan var färdig. Så helgens seglingsäventyr slutade med fika i sittbrunnen och som vanligt tittade solen fram. En värdig avslutning på en trevlig helg.

Vi har seglat 130 sjömil denna helg med en snittfart på lite drygt 6 knop och en toppnotering på 9,3 knop. Vindstyrkan var som mest 10-12 m/s.

Annons