Hanö

Idag skiner solen från en nästan molnfri himmel. Vi lägger kursen mot Hanö och har drygt 30 nautiska mil (1 nM=1852 meter) framför oss. Vi seglar på en undanvind (vinden kommer bakifrån) och vi är framme efter ca 5,5 timmar.
För ovanlighetens skull står Ann-Sofie till rors när vi närmar oss Hanö och Jonas går upp på däck för att fixa med fendrar och förtöjningslinor. Fast strax innan hamnhålet lämnas ratten över till Jonas. Hamnen är ganska trång.
Vattnet är ganska oroligt och båten gungar ganska ordentligt. Plötsligt hojtar Philip: ”Fendern!” och vi ser en fender rulla av fördäck. Jonas yttrar något oskrivbart och konstaterar att han glömde att säkra den när han var på däck.
Nåväl, det blev en övning i Man-över-bord. Fendern överlevde och blev bärgad på första försöket.

När vi går in i hamnen, står det en man på piren och hälsar oss välkomna och visar var vi kan ligga. Det kallar jag för service!
Hamnen är mycket trevlig och välordnad och hamnkaptenen är engagerad. Fast han kliver inte ombord på båtar ”har ramlade i vattnet 2 gånger förra året, det får räcka!”
Kvällen tillbringas i sittbrunnen med varsin bok och ett glas whisky.

Annons