Nytt segel

I dag har vi varit i Heiligenhafen, Tyskland och hämtat hem vårt nya ”lilla” segel. Det ska bli spännande att testa det.
Borde göra att vi kan segla lite oftare i lätta vindar. Seglet en Genacker på 163 m2! Vitt med vår logga i bordeau (fast den ser svart ut). Bara loggan är 7 meter i diameter.
Det blev en trevlig utflykt, Philip följde med och Viktor stannade hemma och passade Chip och försökt nog ta igen några sovtimmar oxå (det är många att hälsa på…).
Vi lämnade hamnen ca 0700 och var tillbaka igen vid 16-tiden. Och vi kastade loss med en gång för att testa seglet. Det var lite pirrigt, seglet är ju så sanslöst stort.
En genacker är som en spinacker fast den har två fasta fastsättningspunkter istället för en som spinnackern har. Dvs En spinnacker hissar man i ena hörnan och sedan har man skot i de andra två hörnen. Genackern hissar man i ett hörn, sätter fast ett hörn i förstaget (eller i en ögla i däcket) och i det tredje hörnet har man ett skot.
Det gör att genackern är lite lättare att hantera.
Det blåste ca 5 m/s och vi loggade 5-6 knop med bara detta segel uppe. Hade vi haft normal segelsättning hade vi kanske gjort 3-4 knop.
Hade vi inte haft öronen hade nog smilen gått hela vägen runt…….
Annons