Att trampa historisk mark

English Harbour byggdes ursprungligen upp för att brittiska flottan skulle ha ett varv att underhålla sina segelfartyg på. Själva viken är ganska smal och vindlar sig en bra bit in och är djup i princip hela vägen. Tack vara att den inte är helt rak så blir det ett utomordentligt bra skydd för alla vindar. Till och med för orkanerna som drabbar Karibien under sommaren.

Första gången som English Harbour omnämns i någon skrift är 1671 då guvernören för Leeward Islands skrev till Foreign Plantations i London och berättade om Fort Berkeley som då höll på att byggas vid vikens mynning som ett försvarsverk mot de andra Europeiska nationerna som började lägga beslag på öarna i Karibien.

Englands legendariske sjöhjälte, Admiral Horatio Nelson, spenderade mycket tid här på Antigua. Han till och med gifte sig med en kvinna från ön. Det byggdes ett hus åt honom. Men han bodde aldrig där, trivdes bäst ombord på skeppet.

Engelsmännen insåg ganska tidigt att det var smartare att ha ett ställe här i Karibien där de kunde underhålla sina fartyg, än att de skulle seglas tillbaka till England för underhåll och reparation. Därav att man byggde varvet här.

Nelsons Dockyard som det heter numera är som en egen liten stad. Otroligt mysig.

DSC_0010 DSC_0008
Officers logementet, numera restaurang o bar.

DSC_0004 DSC_0006DSC_0005

Detta är det gamla segelloftet. Det som saknas är trägolvet som var någon meter upp. Där bredde man då ut seglen som syddes nya eller reparerades.

DSC_0075

Hela området var väl inhägnat och det är gedigna portar. De flesta murarna runt området finns fortfarande kvar.

DSC_0076

När man skulle dra upp skeppen på slipen, för att torrlägga båtarna så använda man dessa stora winschar. Det var sjömännen som bemannade dem 2-3 st på varje bjälke och så drog man runt. Ibland så satte sig en fiolspelare uppe på winschen och spelade Shanties (Horay and up she rises, horay and up she rises osv är en shantie som användes vid hissning av seglen på skeppet) för att underlätta jobbet.

 

DSC_0078

Sedan så har de så underbara namn på affärerna, vikarna och städerna. En av grannvikarna heter Nonsuch Bay, en annan heter Jolly Bay och så denna kvartersbutik Crab Hole Liquors Too  (Deras huvudbutik ligger någon km bort och heter då Crab Hole Loquors).

Men nu är det dags att lätta ankare igen. Få se vart vi hamnar nästa gång.

Annons

3 kommentarer

 1. Åh, ska ni till Dominica så har jag, förlåt vi, en liten flicka som har blivit ganska stor och som vi sponsrar via Barnfonden. Åk dit. Är så nyfiken på hur det är.
  Hälsar
  Lena

 2. Tak for jeres spændende og interessante beskrivelser og flotte fotos. Det er en fornøjelse på denne måde at at følge med på jeres tur.

  Mange hilsner
  Lars Knudsen, Danmark
  Salvagny, Santorin #79

 3. Spännande ö och rolig historia, verkar mysigt, liksom många Engelska småstäder. Ha det gött. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s