Madeira

Första natten tillbringade vi på ankarplatsen utanför marinan och precis innanför stora hamnpiren. Vi låg riktigt hyfsat och vi sov riktigt gott den natten. Långa överseglingar med nattvakt var 4 timme ungefär funkar bra, men det är trist att sova ensam. Har man nu sovit väldigt många nätter tillsammans de senast 30 åren så känns det konstigt att den ena sover när den andra är vaken. Men det finns inget alternativ. Man måste hålla utkik 24 timmar om dygnet. Kanske inte precis hela tiden men åtminstone en gång i kvarten. Oftare om vi är i tät trafikerade vatten.

På morgonen åkte Janne o Christina (från S/Y Liv) in till marinan, vi var fortfarande i frukosten. För att kolla om det gick att få någon plats för båda båtarna. De hann knappt lämna innan de var tillbaka.

-De ordnar med två platser men då måste vi gå in NU!

Ojojoj vad vi fick bråttom. Undan med frukostbrickorna, på med kläderna. Borsta tänder o diska kan vi göra sen. Upp med ankaret, fram med fendrar o tampar. Allt gick i ett rasans tempo. Och vi fick en långsides plats längs den inre piren och Liv fick ligga utanpå oss.
Det var skönt att få hamnplats. Det känns lite säkrare att åka på utflykt när man vet att båten ligger säkert förtöjd. Även om man vet att ankaret sitter, så kan ju någon annan dra upp det åt en.

Vi hyrde en bil i tre dagar och körde runt hela ön! Den är inte så stor men det tar sin lilla tid ändå. Madeira är ju en bergig ö och det är inte så lätt att bygga raka o fina vägar som man kan köra fort på. Så man tuffar fram i ca 50 km/t och hinner se en hel del.

Östra sidan av ön är vacker i sin karghet.
DSC_0265  DSC_0282DSC_0286DSC_0285
Ser ni farbrorn?                                          Nu då?

Den sydvästra sidan av ön, präglas av hus och bananodlingar. De odlar bananer på varje liten ledig jordplätt. Lite grand som olivträd på Kreta.

DSC_0380

Allt grönt på denna bild är bananträd. Visste ni att bananträden är 1-åriga. Efter att man skördat bananerna så vissnar hela plantan ner och måste grävas upp. Så börjar man om från början igen.

Den norra kusten är den mest spektakulära. Bergsstup rakt ner i Atlanten, vägar som är in hackade i berget. Smala så att man numera har enkelriktat dem så de är bara körbara från öst till väst. Bergstoppar som går ända upp i molnen. Fantastisk grönska. Blommor, träd, fruktträd, vinodlingar ja allt du kan tänka dig. Vi har sett vinodlingar som består av ca 40 vinrankor (5 rader m 8 rankor) det var iofs den minsta men den största var inte så värst mycket större.

DSC_0085 DSC_0086

Vinrankorna binds upp så att det gröna bildar liksom ett tak över alltihopa. På håll ser det lite skumt ut.

DSC_0316

Det är svårt att välja ut bilderna för det är så mycket som är helt ofattbart vackert.

Ett vattenfall, eller en vy över en by, bergsstup eller blommor som kantade vägarna
DSC_0082 DSC_0339 DSC_0368 DSC_0114DSC_0110

Detta är en Amaryllis, Bella Donna. Växer längs vägkanterna och det är bara att plocka. Luktar ingenting men är så otroligt vacker. Äsch ni får en närbild oxå.

DSC_0111

 

Vi stannade på Madeira i 5 dagar, hade gärna stannat i 5 dagar till för att hinna se och uppleva lite mer, gå en levada t.ex. Men det var lite mycket pengar att ligga i marinan, 65 € fick vi betala per natt. Men det var värt vart enda öre.

Oj jag höll på att glömma Porto Menis på nordvästra sidan. Här kan man bada i saltvattenbassänger eller bara stå och titta och fascineras av naturen. Vi åt en picknick lunch och tittade på skådespelet som naturen bjöd på.

Där nere är det…….

DSC_0018 
….. och här är vägen ner

DSC_0021

Picknick med underbart skådespel

DSC_0036 

Skådespel utanför Porto Monis.

 

Ja hur sammanfattar man nu detta enkelt? Ah, jag vet:

 ÅK TILL MADEIRA!!! Inte för sol och bad utan för en aktiv semester med underbara naturupplevelser. (kan man få bidrag från Madeiras turistbyrå nu mån tro???   Ler )

Annons

5 kommentarer

 1. Jo, det fick vi. Men vi missade att besöka ett av Madeira-husen för vinprovning . Fär ta det nästa gång.

  Hälsningar Ann-Sofie

  Skickat från min iPhone

 2. Men ni glömde väl att berätta om alla STORA vägar som de byggt för alla eu-pengar som pumpats in på ön. De fick så mycket bidrag så till slut byggde de vägar som egentligen inte ” behövdes”!
  Men visst är det vackert där, även i jan- feb när vi besöker ön. Ni skrev väl era namn på piren? Ska kolla när vi kommer dit!

 3. Jag tyckte inte att de stora vägarna var något att skriva om. Det ursprungliga är trevligare, tycker jag. Men jag tror nog att de stora och nya vägarna gör mycket för befolkningen. Transporttiden mellan de olika orterna har förkortats betydligt både i tid och sträcka.

  Nej, vi skrev inte på piren.

 4. Hej, det låter som om vi ska dit någon gång! Härligt!
  Jag behöver din hjälp att få tag i Philip – kan du maila hans aktuella mailadress? Tack på förhand! Hls Maria i Höllviken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s