Seder och bruk

En härlig sak med att resa och med att resa som vi gör är att man kan stanna så länge man vill på de olika ställena. Det positiva med att stanna lite längre är att man blir varse olika seder och bruk på ett mer påtagligt sätt.

En sed som väl alla som varit i Medelhavsområdet har råkat ut för är väl Siestan. Dvs allt (i stort sett) stänger några timmar på eftermiddagen, vanligtvis omkring 14-17. Av någon underlig anledning brukar siestan sammanfalla med när jag vill gå och handla. Många irriterande ord har slunkit över mina läppar. Men å andra sidan så är butikerna öppna till framåt 21-22 på kvällen. Stackars affärsanställda.
På sommaren kan jag förstå att de stänger då det är som varmast men nu på vintern finns det ju ingen anledning tycker vi arbetsamma nordeuropeér. Kretensarna passar även på att ta lite extra ledigt så här på vinterhalvåret. Det är inte säkert att de öppnar efter siestan! Om man vill vara säker på att få handlat det man ska, gäller det att vara morgontidig. För trots att affärerna stänger så sent på kvällen så öppnar de igen någon gång mellan 8 och 9.

Jul och Nyår är inte så stora högtider här i Grekland, eller iallfall inte på Kreta. Men däremot Trettondagen. Här i Agios Nikolaos blir det Kors-simning i morgon. Enligt uppgift så kastar dom i ett kors (typ sånt som är vid altaret i kyrkan) i vattnet och sedan skall hugade hoppa i efter det och bärga det. Tyvärr så kan vi inte se det då vi är på väg till flygplatsen med Philip då, men vi lär väl få berättat vad som hände.

Hösten är en väldigt arbetskrävande årstid för Kretensarna. I september-oktober skall vindruvorna till vinproducerandet skördas och pressas. I november så tar man hand om “skröfset” efter druvpressningen (skal, stjälkar, kärnor osv) genom att koka Raki på det hela. Raki är grekernas motsvarighet till italienarnas Grappa. Största skillnaden är att Rakin är mycket mildar och faktiskt drickbar, vilket jag inte anser att Grappan är. I varje by finns det minst en Raki-kokare som står och puttrar.
I december så är det tid att skörda oliverna. Och med tanke på alla de olivträd så har de att göra. Oliverna skakas ner från träden och samlas upp på en pressening. Oliverna transporteras sedan till olivpressen där man producerar den olivolja familjen behöver under det kommande året. Jag misstänker att det blir en hel del att sälja också.

Varje onsdag förmiddag så är det marknad här i stan. Frukt, grönsaker, skor, honung, torkade örter, kläder och en massa annat krafs.

Visste ni t.ex att man odlar bananer här? Jo det är sant. Visserligen i växthus och de är inte så stora men ack så goda.
AghiosNikolaos_0065

Apelsiner och andra citrusfrukter är det ju högsäsong för just nu, så färskpressad juice till frukost är numera standard. Vi börjar få lite kläm på detta med apelsiner. Det finns en väldigt massa olika, och alla är inte lika bra att göra juice på. Kanske bättre till apelsinmarmelad.

Torkade örter finns här mängd, och kretensarna är duktiga på att göra olika örtkryddblandningar.
Théer (vilket besvärligt litet ord att stava till!) på olika örtblandningar och naturligtvis lämpliga för olika krämpor finns det naturligvis. Jag har fått en envis hosta och när jag hittade en påse med ett thé som skulle lindra feber, hosta och halsont slog jag till. Smakade inte så mycket men lindrade hostan.

DSC_0003

Så det blir en påse till av denna Malotira på onsdag.
De har även en annna thé-blanding som heter Cretan Mountain Thea som är bra till/mot många andra saker. Blir nog att köpa en sådan påse också och testa.

Har man nu hundar men ingen bil, och hundarna skall följa med, ja då är det bara att lösa uppgiften.

AghiosNikolaos_0063

Nu verkar pojkarna snart klara med LED-belysningsinstallationen i köket så det är dags att börja med dagens middag.
Babyribs med stekt potatis blir det idag. Vilket innebär att Jonas får grilla på akterdäck. Vilket numera inte är några större problem när det är mörkt. Även akterdäcket har fått LED-belysning.

Seder och bruk var det ja. Parkeringsseden är fascinerande, ett himmelrike eller mardröm för en svensk lapplisa.

AghiosNikolaos_0068

Jo, de blockerar för trafiken, men so what tuta så kommer de och flyttar på sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s