Ordlista för landkrabbor

Oj vad mycket konstiga termer det smög sig in i förra inlägget. Här kommer en ordlista:

 

Mesanstagsegel: Ett lättvindssegel som vi hissar mellan mesanen och stormasten. På bilden i förra inlägget så är det de färglada.

Mesan: Den aktre masten.

Lättvind: Vind under 7 m/s

Dynema: Ett konstmaterial som man gör rep av som är mycket starkt och tål slitage väldigt bra.

Strumpa: En slags påse som man drar över seglet så att man har det snyggt och prydligt samlat och som gör att det är enklare att sätta seglet. Strumpa används på segel som inte är fast monterade. Engelsmännen är lite mer vågade, de kallar strumpan för condom!

Genacker: Ett stort lättvindssedel som fästs i tre punkter. Vår stora genacker är inte fast monterad utan ligger nerstuvad i segelfacket när vi inte använder det. När vi skall använda det fäster vi först en tamp i toppen och sedan en lina i vardera nedre hörnen. Det ena hörnet fäster vi i fören och det andra har en lång tamp (ett skot) så att vi kan justera seglet från sittbrunnen. Strumpan är nu nerdragen över seglet och när allt är färdigt så hissar man upp strumpan som samlas ovanför seglet. När man inte skall använda genackern mer så drar man ner strumpan över seglet igen.

Läns: Vinden in rakt akter ifrån
Slör: vinden in snett akter ifrån
Halvvind: Vinden in rakt från sidan
Bidevind: Vinden in snett fram ifrån
Vindöga: Vinden in rakt i fören.

Har jag använt fler konstiga uttryck, lägg en kommentar så förklarar jag.

Annons

2 kommentarer

  1. Jaha nu blir det lite lättare att hänga med i snacket. Just nu Tisdag em 15.00 är det 26 gr i skuggan och det tycker vi är för varmt. Vad gör ni i 30 – 40 gr. värme man kan ju inte göra mer än klä av sig och hoppa i sjön. I sjön blir man skrynklig och det vill man inte vara inte ens i våran ålder. Kram

  2. Båtar med en mast har: Framsegel och baksegel
    Båtar med två master har: Framsegel, Mittemellansegel och baksegel.

    Sådetså!

    Hälsningar från Christian & Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s