Änglavakt

En olycka händer så fort och så lätt. Som tur var slutade detta äventyr lyckligt.

I söndags när jag och Chip var ute på kvällspromenad blev Chip påkörd av en bil. En sekunds ouppmärksamhet så är olyckan där. Chip gick som vanligt och nosade i snödrivorna strax bakom mig. Jag gick inte riktigt den vägen han förväntade sig och försökte korsa stora vägen på egen hand. Stora snöhögar gjorde att han trots reflexsele inte syntes. Jag hör bara en duns och en hund som skriker. Trots att jag bara är någon meter ifrån hinner miljoner tankar rusa igenom huvudet innan jag kommer fram till Chip som ser helt oskadd men livrädd ut. Han blöder inte och reagerar inte när jag trycker över revbenen och han försöker resa sig men vänster framben vill inte riktigt.
Killen som körde bilen erbjöd sig med en gång att köra in oss till Djursjukhuset i Malmö. Väl där inne blev Chip röntgad över hela kroppen och vänster framben. Kroppsbilden tog de för att kunna se om han hade några inre blödningar, skadad ryggrad eller revben. Men där fanns inget (upptäckte dock lite artros i ländryggen) annat än en spricka i armbågsbenet (heter motsvarande på  människan iallafall) så det skulle räcka med en gipsskena i några veckor. Men han var väldigt chockad så de ville behålla honom över natten. Han fick smärtstillande och dropp och jag fick med tungt hjärta lämna honom i en stor bur. Han såg så olycklig och rädd ut.

Första budet var,  att om han kom ur chocken under natten så skulle de gipsa honom så kunde han få åka hem vid lunch. När veterinären ringde strax efter lunch ville hon behålla honom en natt till. Han hade förhöjda levervärden och för låga proteinvärden och röda blodkroppar. I min värld lät detta alldeles förfärlig och det kommande dygnet var fruktansvärt. Skulle vi få hem honom eller inte, en skadad lever kan man väl inte göra något åt? Skulle han klara en sådan operation? Vad skulle det kosta? Han är ju trots allt 10 år gammal och naturligtvis oförsäkrad. Kan man lägga flera 10-tals tusenlappar på en så gammal hund? Blir han trots allt bra? Usch och fy för de 24 timmarna. Efter en mycket orolig natt hade vi trots allt bestämt oss för att om det var en skada på levern så skulle han få somna in. Skulle nog vara det bästa för honom.

Tisdag vid 13-tiden ringer en sköterska och säger att vi kan hämta hem Chip mellan 15 och 16. Jublet visste inga gränser.
När vi kommer ut till Djursjukhuset blir vi invisade i ett undersökningsrum medan de hämtar Chip, det var det ynkligaste jag sett. Hela vänster framben i ett grönt bandage, en stor tratt på huvudet och ett bandage runt bröstkorgen. Han tittade på oss med en vädjande blick: ”Ta mig här ifrån och ta bort alla konstiga saker. Lämna mig inte en gång till!”
Veterinären pratade länge med oss och förklarade vad de gjort och varför och det här med levern skulle vi inte oroa oss för. De hade tagit nya blodprov och värdena hade inte försämrats vilket då tydde på att det inte var någon leverskada utan en ”rejäl lårkaka på levern”.
Bandaget runt bröstkorgen är för att skydda depot-plåstret med smärtstillande.

Inte förrän vi öppnade bildörren förstod han att han skulle få åka hem. Tratten åkte av fortare än kvickt då blev han lite gladare. Veterinären bad oss hålla koll på kisseriet, för han hade inte kissat sedan han kom in. Vi hann knappt stanna bilen innan han skulle ut och första bästa snödriva blev målet i flera minuter. så det behövde vi inte oroa oss för. Han kan inte själv ta sig ner i båten så Jonas får bära honom från piren och hela vägen ner. Väl nere gick han med en gång och lade sig under bordet och somnade. Han har sovit i prinicp hela tiden sedan dess.

Så nu lever livet igen. Chip är hemma och ordningen är återställd.

Chip strax efter hemkomst
Chip strax efter hemkomst
Idag var det skönt att ligga på golvet.
Idag var det skönt att ligga på golvet.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s