Valborg

Onsdag 29 april sjösattes Brittila. Philip har tagit ledigt tre dagar från skolan och slipat, målat, polerat och fixat på Brittila mer eller mindre dygnet runt sedan i fredags. vi hade lite planer på att måla om friborden och överbyggnaden, men vi väntar med det. Överbyggnaden kan vi antagligen fixa när hon ligger i vattnet. Philip har haft god hjälp av Emma som fick känna på hur det är att vara flickvän till en båtägare, sandpapper ingår numera i standardutrustningen. På onsdag kvällen kom Emma och Hanna från Göteborg för att segla med Philip under valborgshelgen. Jag och Jonas fick följa med som moderskepp/depå fartyg. Fredag morgon kastade vi loss och styrde kosan mot Kyrkbacken på Ven ca 40 sjömil norrut.

I höjd med Köpenhamn dog vinden ut. Naturligtvis så avtog inte vinden gradvis denna gång, utan det var som om någon tryckte på en knapp. Jag och Jonas befann oss mitt i farleden där de stora fartygen håller till. Vi höll på att korsa farleden, annars följer vi den. Efter som det var både norr och södergående fartyg i närheten så var det att snabbt rulla in seglen och starta motorn. Sedan fick den vara igång tills vi var framme. Ungdomarna i Brittila, var lite mer seglingssugna och låg och väntade på mer vind, som kom så småningom. Jag och Jonas var mer angelägna att få en plats i hamnen. Kyrkbackens hamn är ju ganska liten och har man otur finns det ingen plats kvar för oss om vi kommer lite sent. Nu fick vi en fin plats vid södra piren. Solen sken och det var ca 20 grader varmt, så vi monterade vår nyinköpta hängmattestol. Helt klart att vi måste skaffa en till. Annars lär vi bli osams om vems tur det är att sitta i den.

Lördag förmiddag gick vi söderut igen, till Flagfort. En liten ö som byggdes vid 1:a världskriget för att försvara Köpenhamn. Hela ön är konstgjord och fylld med underjordiska utrymmen, kanongropar och utkiksplatser. De har en hamn som skyddas av en stenpir runt hela ön. Jag och Jonas gjorde en av våra sämre tilläggningar som fick till följd att Lady Annila fick ett jack i sidan när hon studsade mot stenpiren. (Jacket lagades på söndagen när vi var hemma igen) Synnerligen irriterande. Vi hade väldigt lite vind på denna turen oxå, ungdomarna valde en annan väg och fick lite mer vind, så de kunde segla medan vi gick för motor. Vi hade bestämt att ungdomarna skulle fixa frukost och lunch själva och sedan äta middag på Lady Annila. Konceptet hade funkat jättebra om det inte var för att Brittilas kyl inte ville fungera. Vilket gjorde att de fick frukost och middag hos oss och fick ordna lunch själva.

Söndag, seglade i hela 10 minuter, sedan dog vinden ut igen. Järngenuan får jobba väldigt mycket den här våren. Väl tillbaka i Falsterbokanalen lade vi till vid flytbryggan, mittemot Brittilas plats och fixade skadan i skrovet. Jag putsade rostfritt medan Jonas spacklade och slipade. Så nu syns inte vårt misstag längre … Ungdomarna tog tåget till Göteborg kl 1708, hoppas att de tyckte att det var en härlig helg det gjorde iallafall vi.

 

Annons